Houten latten

Houten latten zijn balken die vaak dun en langwerpig zijn, verkrijgbaar in elk denkbaar formaat. Ze zijn bij veel projecten onmisbaar. Met houten latten kun je namelijk veel onderdelen aan elkaar verbinden. Ook kunnen ze voor de sier gebruikt worden. Een lat als decoratie op de muur geeft al snel een hele andere uitstraling. Latten worden ook gebruikt aan het plafond en zelfs op het dak.

Houten latten: welke houtsoort?

Bij het kopen van houten latten geldt: de keuze is reuze. De meeste houten lat
ten zijn van vurenhout. Deze houtsoort is populair vanwege de eenvoudige houtbewerking die mogelijk is. Ook is het erg sterk en relatief goedkoop. Houten latten van vurenhout kunnen bovendien verbonden worden aan ander materiaal door te lijmen, maar ook met schroeven. Latten zijn ook verkrijgbaar in bijvoorbeeld Douglas hout. Voor projecten waarbij latten nodig zijn die nog steviger zijn, kunnen houten latten van eikenhout het best gebruikt worden.

Latten als afwerking

Houten latten worden in de praktijk het vaakst gebruik bij de afwerking. Koplatten worden bijvoorbeeld gebruikt om een kier tussen het kozijn en de muur te dichten. Ook zijn er hoeklatten. Deze worden natuurlijk in hoeken geplaatst, vaak ter verfraaiing. Tot slot zijn er hollatten. Hollatten zijn bedoeld voor wanden en plafonds. Ze hebben een hoek van 90° en hebben aan de binnenkant een ronding, waardoor de lat ‘hol’ oogt. Naast de afwerking zijn latten ook inzetbaar in creatieve klussen. Zo kan een rij latten aan de muur dienen ter decoratie, of worden latten op de douchevloer gelegd om zo een nieuwe uitstraling aan de badkamer te geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven